Waar zou de letter L voor staan in de afkorting LOC+?
Is het de L van Luiwammes of de L van Laat maar waaien?

De afgelopen zomerweken was het vrij rustig aan de Sportlaan in Hardenberg. De scholieren waren afwezig, veel bibliotheekbezoekers met vakantie en HardenbergArt werd niet overlopen door kunstminnaars. Maar de mbo-studenten waren nog niet terug of je moest je door de eerste rookwalmen naar binnen haasten. En dat terwijl er een overvloed aan borden hangt met de tekst dat men binnen én buiten rookvrij is.
Je kon trouwens pas naar binnen nadat je een kwartier had gezocht naar een vrije plek voor je fiets. Er is volop plaats voor de scholieren in de fietsenkelder, maar hun vervoermiddel aan de voorkant neerkwakken is makkelijker. En niemand die dat tegengaat.

We zijn niet zulke actievoerders in Hardenberg, maar eigenlijk zouden de mensen van de bieb, van de kunst en de bezoekers eens in beweging moeten komen, want dit is al een paar jaar aan de gang en ondanks beloftes dat het wordt verbeterd gebeurt er niks.

Nou moet dat niet te hard worden geroepen dat we geen actievoerders zijn. De afgelopen week kreeg de SP-afdeling Hardenberg-Ommen de bevestiging van het landelijke politbureau dat men officieel een erkende SP-afdeling is. Om die prijs in de wacht te kunnen slepen moest men wel even laten zien dat de SP een actiepartij is. “Geen praat- of koffieclubje want dan kun je net zo goed bij de PvdA gaan”, zei voorzitter Simon Zandvliet in De Stentor. Hij en zijn medestanders willen de handen uit de mouwen steken, de hand aan de ploeg slaan: geen woorden maar daden.

Wat ze dan hebben gedaan om te laten zien dat het echte actievoerders zijn die op straat actief zijn? Ze hebben met huurders gepraat over woonwensen, ze hebben rondgereden met een grote tomatenauto en ook met draaiorgels. En, ach gut, ze hebben lichtjes geplaatst bij verpleeghuizen om de zorg een hart onder de riem te steken.

Dat zal nog eens zoden aan de dijk zetten, daarmee bereik je meer dan met voorstellen komen in de gemeenteraad. Want dat laatste heeft bij de SP in Hardenberg-Ommen geen prioriteit. Zetels? Die heeft de partij volgens Zandvliet niet nodig. „Wij zijn van actie op straat.”
In Ommen en Hardenberg worden verkeerde keuzes gemaakt, als typische CDA-gemeenten, vindt hij. “Wel bij wijze van spreken een duur gemeentehuis verbouwen en ondertussen uurtjes van de zorghulp afsnoepen.”

Misschien denken de SP’ers dat rondrijden met een rode tomaat meer geld gaat opleveren voor mensen die hulp nodig hebben, maar ik denk dat een cursus ‘Hoe werkt het in de gemeentepolitiek’ op dit moment belangrijker is voor de nieuwbakken politici dan je druk maken om uiterlijk vertoon.