Hij heeft het toch gered, BMX-er Niek Kimmann uit Lutten. Goud op de Olympische Spelen in Tokio. En dat met verbrijzelde knieën! De concurrenten gooiden hier en daar nog wat Japanse officials op de baan, maar hij slalomde behendig tussen alle bejaarden door.

Aan het begin van de week was hij tijdens een trainingsrit gevallen. De organisatoren van de Spelen hadden enkele blinde senioren langs de baan geposteerd wegens gebrek aan voldoende jongeren. De corona-angst zit in Japan zó diep dat die het massaal lieten afweten. Dat gaf bij de BMX-ers wat problemen, toen een van de begeleiders niet oplette en het daardoor zo’n oude Japanner lukte het toilet op de verkeerde plaats te zoeken. Ook bij de tijdrit voor vrouwen gebeurde een incident, toen een official de Nederlandse Anna van der Breggen aanzag voor een loslopende hond en haar met zijn wandelstok van de fiets sloeg.

Kimmann had na zijn val eerst een gehavende knie, toen een scheurtje in de knie en tijdens de finalerit zelfs een scheur, volgens RTV Oost en Dagblad van het Noorden. De Stentor schreef zowaar dat hij had gereden met een gebroken knie!
En allemaal schreven ze over de 25-jarige Kimmann uit Lutten of ook wel uit Dedemsvaart, terwijl hij al een jaar in Zwitserland woont en daarvoor negen jaar op het trainingscomplex Papendal bij Arnhem.

Datzelfde gebeurde met een andere inwoonster van onze gemeente, wielrenster Chantal Beltman. Die woonde al lang en breed met haar vriend in Apeldoorn maar werd nog steeds Chantal Beltman uit Slagharen genoemd. Zij kreeg 21 jaar geleden trouwens nog een draagbare wereldontvanger van de gemeente Hardenberg, persoonlijk afgegeven door wethouder Rezina Ramaker vlak voor het vertrek naar de Olympische Spelen in Sydney. Voor het contact met Nederland.

Succes kent vele vaders, dus ze staan in de rij om de gouden medaille van Niek een beetje op onze gemeente en onze provincie te laten afstralen. En daar hoort een cadeau bij. Maar wat moet je zo’n jongen nou geven? Als globetrotter ontvangt de wereld hem, dus zo’n cadeau als Chantal kreeg is aan hem niet besteed. Misschien een abonnement op weekblad De Toren? Dan blijft hij toch nog een beetje op de hoogte van het leven dat hij al jaren geleden achter zich heeft gelaten.