Mijn hemel, wat staan we er weer gekleurd op. Plaatsvervangende schaamte voor de Hardenberger die in Italië een landgenoot heeft gemolesteerd. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. We hebben als stads- of dorpsgenoten het joch niet goed opgevoed, we zijn als gemeenschap te kort geschoten.

Dorpsgenoten? Maar Hardenberg is toch een stad? Een ‘kleinstadt’, oké, maar wel een stad. Alleen wordt dat in de landelijke media nog wel eens verkeerd begrepen. Hardenberg is namelijk ook een gemeente. En soms wordt de gemeentenaam gebruikt waar een dorpsnaam op zijn plaats was. Voorbeeld? Als een schrijver uit De Krim een smeuïg verhaal voor de krant maakt wordt er geschreven: “De Hardenberger sensatiejournalist…”

Terugkomend op het incident in Italië: gelukkig hebben we een burgemeester die weet wat je moet zeggen als hij wordt benaderd met de vraag wat hij vindt van de agressieve daad van de Hardenberger en zijn drie Drentse kompanen. Hij keurt uiteraard agressie af, toont medeleven met het slachtoffer maar geeft wel aan dat niet alle Hardenbergers zo zijn: “Het zegt niets over Hardenberg.”

Waarom trouwens de burgemeester is gevraagd begrijp ik niet zo goed. Waarom niet de directeur van het plaatselijke glazenwassersbedrijf? Die man weet net als de burgemeester ook niks van de zaak. Maar de kans is groter dan bij de burgemeester dat hij een kruidige uitspraak doet. Een gemiste kans, als je toch wat sensatie in de krantenkolommen kwijt wilt.

Nu we er zo gekleurd op staan begrijp ik ook dat er geen haast wordt gemaakt met het vullen van de matrixborden langs de invalswegen van Hardenberg-stad. Want we willen momenteel vooral niet opvallen. Welkom, staat er, en www.hardenbergpromotie.nl, meer niet. Gaat er nog iets gebeuren of is dit de voorbode van het verdwijnen van de borden?
Je zou het aan de burgemeester kunnen vragen, maar ik denk dat hij het te druk heeft want overal worden hulp-burgemeesters aangeboden. Er was namelijk nog niet zolang geleden een CDA-voorstel om een kinderburgemeester te benoemen, een voorstel dat overigens nooit officieel is ingediend, waarschijnlijk omdat het de zoveelste poging was om andere plaatsen na te apen in plaats van zelf iets origineels te bedenken. En nu wordt er weer een klimaatburgemeester gevraagd. Dat moet iemand zijn die zich inzet voor het klimaat door de eigen levensstijl aan te passen. Dus doet u de houtkachel de deur uit, zet u de verwarming een graadje lager of vervangt u eindelijk het leertje in de lekkende kraan dan kunt u zich aanmelden. Wordt u misschien toch nog een keer in uw leven burgemeester, al is het dan ook van een gemeente met vakantietuig.