Hardenberg heeft zich de afgelopen week van de goede en de slechte kant laten zien, als een Jekyll & Hyde. Om met het slechte te beginnen: in de serie Zomer in Overijssel van RTV Oost liet men de zelfbenoemde Hertog van Hardenberg aan het woord. Hij mocht een goocheltrucje doen, de stadsmuur laten zien en het jodenbergje bezoeken. Allemaal mooi, maar als je beweert dat bisschop Otto von der Lippe met een leger van 1200 man naar Hardenberg kwam om belastingen te innen, dan geef je de Hardenbergers toch iets te veel eer. Toegegeven, belasting betalen is niet ieders favoriete bezigheid, maar om daar nou honderden zwaar bewapende ridders en soldaten op af te sturen…. Overigens kwam hij naar dit gedeelte van het land om de Coevordenaren een lesje te leren. Geen doetjes, die Drenten, want zijn ridderleger werd finaal in de pan gehakt in wat tegenwoordig de Slag bij Ane wordt genoemd.

Verder beweerde de beste man bij het jodenbergje dat de graven van de gestorven joodse inwoners van Hardenberg niet geruimd mochten worden in verband met de wederkomst van Christus. Die heeft waarschijnlijk vroeger niet zo goed opgelet tijdens de godsdienstlessen op de lagere- of de zondagsschool. “In de vijf jaar dat ik nu in Hardenberg woon, ik ben opgegroeid in Bergentheim, is het me nog nooit opgevallen’’, vertelde de hertog toen hem werd gezegd dat er al stadsgidsen rondliepen in Hardenberg. Misschien verstandig om eens een keer mee te lopen, dan staan we wellicht een volgende keer wat minder voor paal als RTV Oost op bezoek komt.

Wat de goede kant is? De organisatie van de finish van de eerste etappe van de Simac Ladies Tour, van Zwolle naar Hardenberg. De gemeente had zelfs de vluchtheuvels in de Europaweg verwijderd om de snelheidsduivels op twee dunne bandjes alle ruimte te bieden. Met een overwinning van de Canadese Allison Jackson, die ongeveer vijf truien in ontvangst mocht nemen van ‘onze’ wethouders, met als speciaal exemplaar de gele waarop de tekst stond De kracht van gewoon doen. Dat laatste woord had trouwens wel vet gedrukt mogen worden, want Allison deed het, maar ook ondernemers en gemeente die de inwoners van Hardenberg en de toeristen toch nog een aardigheidje schonken in deze vrijwel activiteitenloze zomer.

De goede kant was ook te zien tijdens de huldiging van olympisch- en wereldkampioen Niek Kimmann. De grote man op de kleine fiets werd maandag naar zijn BMX-Alma Mater in Dedemsvaart gereden om toegejuicht te worden door jonge fietscrossers, hun ouders en vele andere belangstellenden. Hij vertrok niet met lege handen want hij kreeg ook nog een geschenk van de gemeente. Niet de erepenning, zoals RTV Oost abusievelijk vermeldde, maar de nieuwe gemeentelijke sportpenning. En terecht, daar zal iedereen het over eens zijn.