Nu raadslid Erika Kloekhorst enige tijd de lokale politiek op een laag pitje moet zetten, bestaat de fractie van de PvdA nog maar uit één persoon, namelijk Arsanio Wiet uit Dedemsvaart. En een tijdelijke vervanger natuurlijk, Gilberd Hofsink. En fractievoorzitter Rein Jonkhans dan? Nou, eigenlijk is die er nooit geweest. Hij is op papier PvdA-raadslid, maar in werkelijkheid is het een GroenLinkser.

Zijn voorganger Gitta Luiten, tot deze maand wethouder maar daarvoor fractievoorzitter, heeft deze week afscheid genomen van de Hardenberger politiek. Zij wordt Partner Cultuur en Erfgoed bij het bedrijf BMC. In een afscheidsbericht schreef ze onder meer:
“Ook voor mij kwam het onverwacht: ik ben drie jaar geleden vol overtuiging als wethouder namens de PvdA begonnen en ik was vast van plan om deze periode af te maken.
Maar soms komt er een kans voorbij. Ik vertrek, maar niet zonder pijn in het hart. Er staan mooie dingen in de steigers, waar ik trots op ben: het nieuwe minimabeleid, betere schuldhulpverlening, nieuwe schoolgebouwen, de Inclusie-nota, gelijke(re) kansen in het onderwijs, de verlenging van het AZC en nog veel meer.”

Kijk, dat zijn de echte PvdA-onderwerpen. Als je de Twitter-tijdlijn van Jonkhans bekijkt zie je alleen maar berichten over windmolens, zonne-energie, duurzame landbouw, stikstofproblemen, het nut van klimop in de bomen, doodgespoten gras en meer van dat soort groenigheden. Maar daarvoor hebben we GroenLinks al. En eigenlijk is het zo dat het klimaatprobleem tegenwoordig door alle partijen wordt omarmd: ook door D66, CDA en de VVD. Als Jonkhans c.s. het verloren gegane terrein wat willen terugwinnen, kunnen ze beter het Luiten-geluid laten horen.

De VVD schoot deze week trouwens ook weer eens uit de bocht. En dan wordt niet het gedoe bedoeld rond onze nationale Pinokkio Mark Rutte, nee, het was de lokale VVD, die tegen de benoeming stemde van Mary Looman als opvolgster van Gitta Luiten. Ach, zei fractievoorzitter Bert Gelling, een jaar voor de verkiezingen zijn alle belangrijke zaken al afgewerkt en dus kunnen de andere wethouders de portefeuilles er wel even bij doen. Typisch het geluid van een partij die bijna nooit een wethouder levert (alleen deze eeuw Max Westbroek, 3 jaar wethouder tot hij door zijn eigen partij ten val werd gebracht) en dus niet weet hoe het in de politieke keuken toegaat.

Naast de VVD’ers stemden nog 4 raadsleden tegen de benoeming. Het ene lid van D66 waarschijnlijk en de twee van 50+ en het lid van oppositiepartij GroenLinks, werd geopperd, maar dat raadslid voelde zich geroepen om te zeggen dat hij voor de benoeming had gestemd. En dat betekent dat minstens één lid van de coalitie ook heeft tegengestemd. Uit domheid? Uit dwarsheid? De stemming was geheim, dus we zullen er nooit achter komen. Tenzij een raadslid naar buiten komt met een papier onder de arm waarop leesbare aantekeningen staan over dit onderwerp. Maar dat gebeurt waarschijnlijk alleen in Den Haag.