Weekblad De Toren laat met enige regelmaat politieke partijen aan het woord die een stelling mogen poneren waarop andere partijen dan reageren. Of ze laten om beurten lokale politici een reclamepraatje houden zonder weerwoord.

Waar de hele wereld leegloopt op sociale media als belhamels per ongeluk een bal op het dak van de burgemeester schoppen of als dansschoolleraren met tien jaar basisschool doen alsof ze gepromoveerd viroloog zijn, zie je vrijwel nergens een reactie op die politieke stukjes van Hardenbergers. Blijkbaar wordt dat weekblad dan toch niet zo goed gespeld als ze zelf beweren. Of dat wel, maar gebruiken weinig Hardenbergers Facebook, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Instagram of TikTok. Een derde mogelijkheid is dat ze het wél lezen, dat ze wél gebruik maken van sociale media maar dat ze traditiegetrouw denken: het zal wel.

Een paar weken geleden mocht VVD-fractievoorzitter Bert Gelling zijn beklag doet over ‘die gemene raadsleden’. Heeft de VVD van die mooie ideeën, worden ze telkens afgeschoten door de andere partijen. De overmacht van CDA, CU, PvdA en OpKoers is zo groot dat de agenda doorgaans kritiekloos wordt uitgevoerd, klaagt hij. En als voorbeeld noemt hij dan de verplaatsing van de Aldi in Dedemsvaart en de voortzetting van het AZC in Heemserveen. “Alles lijkt gericht op het bevestigen van het beleid, terwijl wij in onze omgeving toch duidelijk andere geluiden horen.” Het komt blijkbaar niet bij hem op dat hij wel eens slechte ideeën zou kunnen hebben en dat daarom de VVD geen poot aan de grond krijgt. Dat in zijn omgeving andere geluiden zijn te horen snap ik wel, want kruideniers, centrummanagers, restauranthouders en dergelijke hebben heel andere belangen dan de meeste Hardenbergers.

In het huilverhaal in De Toren durft hij ook nog te zeggen dat het vertrouwen in de politiek en onze bestuurders behoorlijk op de proef wordt gesteld, ook lokaal. En dan noemt hij dat het hem veel moeite kost aandacht voor zijn standpunten te krijgen. Aandacht? Aanhang, bedoelt hij toch zeker. Alle voorstellen en ideeën kan Gelling gewoon in de raad aan de orde stellen, er is volop aandacht voor zijn standpunten alleen worden die niet gedeeld door de anderen. Van de 33 raadsleden behoren 25 tot de regeringspartijen, dat is meer dan 75%. Dan moet je niet zeuren over het op de proef stellen van het vertrouwen in lokale politici. Als je wilt dat andere partijen meer doen wat de VVD wil moet je met betere voorstellen komen of met betere argumenten anderen overtuigen. Dat weten al die andere raadsleden en partijleden ook wel. Maar helaas komt er geen reactie op het stukje en blijft het wat lauw aan die kant. Ook de lokale politici denken blijkbaar: het zal wel.