Staphorst krijgt een burgemeester met humor. Onlangs keek Jan ten Kate op de voorpagina van weekblad De Toren terug op zijn periode als wethouder in Hardenberg (zoiets als die Tempo-Teameclame: “Het waren twee fantastische dagen”) en daarin toonde hij zich volop van zijn grappige kant.

Ten Kate is als wethouder van OpKoers binnengehaald en één van hoofdthema’s van het verkiezingsprogramma van deze partij was, dat het parkeren in Hardenberg gratis moest worden.
“En dat is gelukt”, zei Ten Kate, “want je kunt straks drie uur gratis parkeren in de parkeergarages onder het gemeentehuis en het LOC.” Dat is zoiets als: “Wij willen meer betaalbare woningen bouwen in de gemeente Hardenberg” en dan pochen dat dit is gelukt nu er drie hondenhokken en twee paardenstallen in Radewijk worden gebouwd.

De realiteit is altijd anders dan je wenst. Dat merkt OpKoers nu deze club deel uitmaakt van de lokale regering. De partij is behalve tegen betaald parkeren ook tegen hoge windmolens in het landschap, maar die komen er wel want anders haalt de gemeenteraad haar eigen doelstellingen niet. En de hondenbelasting moet worden afgeschaft, was een stokpaardje van OpKoers, maar er moet nog altijd 45 euro voor de eerste hond worden betaald en als je twee dwergpoedels hebt moet er zo’n 120 euro worden afgerekend.

Gelukkig blijven er na het vertrek van Ten Kate nog wel enkele komieken over. Gijs Schuurman bijvoorbeeld, van 50+, die tijdens een vorige raadsvergadering opperde om het voormalig ziekenhuis op de lijst met beeldbepalende panden te zetten. Hij wilde niet dat de sloopkogel gehanteerd zou worden, maar dat de gemeente er appartementen in zou maken. Schuurman had echter 2 dingen vergeten: een plek op de lijst wil niet zeggen dat de eigenaar niet kan slopen en het oude ziekenhuis is niet van de gemeente maar van de Saxenburgh Groep. Die heeft het nieuwe ziekenhuis op de oude parkeerplaats gebouwd en wil nu een nieuwe parkeerplaats op de plek van het oude ziekenhuis aanleggen. Logisch. Maar niet voor Schuurman. En ook niet voor VVD’er Gelling. Hij ‘doet iets’ in vastgoed en had een vrindje een mooie tekening laten maken van woningen in het ziekenhuis. Met bovenin een restaurant.

De ietwat kakkineuze smulpaap wil natuurlijk niet dat het snackbarvolk daar komt, want, zo laat hij weten, er moet wel iets anders op het menu staan dan hamburgers en spareribs. Het moet een beetje exquise tent worden en dat valt te begrijpen van iemand die regelmatig als hobbyist in de pannen van restaurant De Bokkepruik mocht roeren.

De appartementen met restaurant komen er niet, dat is Gelling wel duidelijk geworden, “want het ontbreekt aan visie.” Waarom hij dan een tekening laat maken en vervolgens niets doet is wat vreemd. Hij heeft een vastgoedbedrijf en dan heb je natuurlijk ook connecties om het plan te laten uitvoeren. Maar ja, het is makkelijker om zelf op je handen te gaan zitten en dan tegen anderen gaan roepen dat ze niks doen.

En wij, inwoners van de gemeente Hardenberg en volgers van de gemeenteraad? Wij kunnen nog minstens een jaar genieten van zowel Schuurman als Gelling, dus het verlies van Ten Kate is wel smartelijk, maar niet onoverkomelijk.