De gemeenteraadsleden van Hardenberg houden van aparte dingen. Zoals naar het gemeentehuis tuffen (of als rechtgeaarde linkser fietsen), een stembriefje in de collectebus stoppen waarop je hebt aangegeven of je de nieuwe wethouder wel ziet zitten om daarna weer terug te keren naar huis voor het volgen van een digitale raadsvergadering.

Dat hebben ze vorige week meegemaakt. En blijkbaar is dat zo goed bevallen dat ze opnieuw een wethouder aan de kant hebben geschoven, zodat ze nog een keer in de parkeergarage van het gemeentehuis mogen stemmen. Want ik neem aan dat de VVD, 50+ en D66 wel snappen dat de overgebleven wethouders de zware energieportefeuille van wethouder Jan ten Kate er niet ‘zo maar’ even kunnen bijdoen.

Het kan trouwens ook zijn dat Ten Kate écht zelf graag burgemeester van Staphorst wilde worden en heeft gesolliciteerd. Dat heb ik tot deze week niet begrepen: dat je het wethouderschap van Hardenberg voortijdig beëindigd om ergens cultuurmanager of burgemeester te worden. Maar de woorden van Hans de Graaf, wethouder van de gemeente Tynaarlo, maken het wat duidelijker.

De Graaf zag een baan voorbijkomen als financieel adviseur in Emmen en greep die kans. “Die kon ik niet laten schieten want in de politiek heb je geen garanties”, zei hij. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dan kun je zo maar je baan als wethouder kwijt raken.

Hoe groot is die kans in Hardenberg? Voor Gitta Luiten (PvdA) best groot, dus toen enkele weken geleden haar ‘droombaan’ voorbijkwam sloeg ze toe. En Jan ten Kate? Binnengehaald door Peter Snijders omdat hij wist dat Ten Kate in gemeente De Wolden niet meer lekker in zijn vel zat. Dat de eerste OpKoers-wethouder het werk niet aankon was voor hem vervelend maar voor Ten Kate een mooie kans.

Maar wordt hij volgend jaar opnieuw wethouder? OpKoers is nu een vrij grote partij, dankzij een ‘overloper’ 6 van de 33 zetels. Maar als de kiezers bij zichzelf te rade gaan wat deze partij de afgelopen jaren voor elkaar heeft gebokst, kunnen het maar zo weer 3 zetels worden.
Ten Kate koos voor zekerheid door te solliciteren naar de functie van burgemeester van Staphorst. Mooi dicht bij zijn woonplaats Koekange en vlak bij de burgemeester van Zwolle, die hij nog wel eens om raad kan vragen. En zeg nou zelf: als jij je als wethouder met moeilijke portefeuilles staande hebt weten te houden in Hardenberg dan moet Staphorst makkelijk te doen zijn.

Blijft nog de vraag wie de huidige burgemeester van Hardenberg, Maarten Offinga, uit de hoge hoed kan toveren om wethouder te worden. Met Mary Looman als opvolgster van Gitta Luiten is hem dat gelukt, maar of er ook beschikbare gemeentebelangers o.i.d. in zijn netwerk zitten? Hij heeft nog een week of zes de tijd.