Er zijn de afgelopen week weer aardig wat besluiten genomen door rechters en politici waar een deel van de Hardenbergers flink van baalt.

Om te beginnen de bouw van woningen en appartementen op de plek van restaurant De Bokkepruik, het vroegere hotel Koeslag aan de Hessenweg in Heemse. Wat daar wordt gebouwd zal de rest van de wereld een zorg zijn, maar de direct omwonenden staan niet te juichen over de plannen. En dan halen ze van alles uit de kast om maar duidelijk te maken dat de bouwplannen eigenlijk in de prullenbak moeten belanden.
Zo is er een buurtbewoner die zegt dat hij straks niet meer onbespied in zijn voortuin kan zitten, terwijl hij dat nu ook niet doet omdat hij aan een doorgaande openbare weg woont. Of mensen die denken dat een appartementengebouw van 13 meter hoog voor schaduw zal zorgen, terwijl ze op 30 meter afstand wonen.
Toch is er ook een buurtbewoner die wil meedenken en al een oplossing heeft: bouw geen 3 maar 2 bouwlagen. Of nog beter: zoek een plek waar mensen minder last hebben.
Tja, die was even vergeten dat niet de gemeente bouwt maar de grondeigenaar, die niet overal stukken grond heeft liggen.

Datzelfde idee hadden mensen aan de Margriet in de Hardenberger wijk Baalderveld. Aan de overkant van hun wijk, aan de oostkant van het Overijssels kanaal, heeft een Hardenberger een stuk grond waar hij niets mee doet. Een energiemaatschappij wil daar wel zonnepanelen neerzetten, maar dat valt niet in goede aarde bij sommigen en zij zijn dan ook naar de rechter en later zelfs naar de Raad van State gestapt. Of dat zonnepark niet ergens anders kon komen, meer richting de Duitse grens. Tja, die waren even vergeten dat niet de gemeente het zonnepark aanlegt maar de grondeigenaar, die niet overal stukken grond heeft liggen.
Ook waren ze bang dat ze tijdens het uitlaten van hun hondje geen uitzicht meer zouden hebben op de Duitse heuvels (Wilsumer Berge, zei er een, terwijl die 10 kilometer verwijderd liggen). De rechter van de Raad van State vroeg nog net niet of aan de Margriet alleen pygmee├źn wonen, want de zonnepanelen komen maximaal 1,54 meter boven het maaiveld. En zicht op de panelen is ook onmogelijk omdat 4 hectare van het zonnepark bestemd is voor beplanting. De plannen kunnen van de Raad van State dus ongehinderd worden uitgevoerd.

Deze week kwam er ook een einde aan een jarenlang durende soap over het huisje van schoenmaker Breukelman op de hoek Haardijk-Hessenweg in Heemse. Dat is afgebroken om een toegangsweg naar het nieuwe Rabo-kantoor mogelijk te maken en zou even verderop worden herbouwd, of tenminste iets dat voor een tweeling-huisje kon doorgaan. In de afgelopen tien jaar is dat huisje in de verbeelding veranderd van een kleine, bijna onbewoonbare woning in een majestueus monument dat de moeite waard is om voor verre nageslachten bewaard te worden. Na jarenlang geduw en getrek over de vraag wat herbouwd moest worden, waar dat moest gebeuren en wie dat zou betalen is nu besloten het huisje niet meer te herbouwen omdat dat in de oorspronkelijke vorm toch niet meer kan. Om de historie te steunen gaan de gemeente en de grondeigenaar geld stoppen in twee projecten van de Historische Vereniging Hardenberg. Niet de uitkomst die velen hadden gehoopt, maar eigenlijk wel hadden verwacht.