Is er nog iemand die broodjes kebab wil verkopen aan de Europaweg in Hardenberg? Dat mag, zolang er maar geen tafels en stoelen in de zaak staan om de lekkernijen ter plaatse op te eten.

Twee jaar geleden werd een Hardenberger nog tegengewerkt toen hij probeerde zo’n zaak aan de Europaweg te openen, omdat de gemeente daar geen horeca wil hebben. Als hij zich nou alleen had gericht op afhalen en bezorgen was het detailhandel en mocht het wel. Tenminste, dat vindt een bestuursrechter nadat New York Pizza (NYP) in Roermond een zaak wilde beginnen waar alleen detailhandel is toegestaan. B&W weigerden een vergunning af te geven, maar omdat ze zelf hun bestemmingsplan niet waterdicht hadden getimmerd moesten ze die vergunning toch afgeven. Dit in tegenstelling tot Ermelo, waar NYP van de Raad van State geen pizzazaak mag beginnen op een plek voor detailhandel.

Wat dit met Hardenberg heeft te maken? Welnu, NYP wil ook in Hardenberg een afhaalpizzeria beginnen, aan de Europaweg, in het pand van onderdelenspecialist Keep. De winkelruimte is al gehuurd, er hangen al grote reclamepapieren voor de ruiten zodat er alleen nog maar gewacht hoeft te worden op een franchisenemer die zelf 40.000 euro moet meebrengen.

Ondanks dat we al vier pizzazaken hebben en je bij NYP meer moet betalen dan bij andere zaken voor vergelijkbare pizza’s, willen ze het toch proberen. Blijkbaar hebben ze slecht marktonderzoek gedaan, want de Hardenberger gaat voor de goedkope pizza, of hij nou naar karton smaakt of naar ongecastreerde big. Maar goed, iedereen mag z’n eigen fouten maken.

De gemeente kan de komst van NYP niet tegenhouden, denken de gemeentelijke juristen, zolang er niet ter plekke een pizzapunt wordt gegeten. Het lijkt dus alsof de grote jongens wel voor elkaar krijgen wat ‘de kleine man’ niet lukt. Of de Hardenberger juristen hebben de uitspraken over Roermond en Ermelo niet goed gelezen. Dat zou me niets verbazen, want op dit moment lijkt het alsof we overal onbekwame, bange, initiatiefarme, bureaucratische ambtenaren hebben, met het fiasco van de luchtbrug uit Afghanistan als voorlopig droevig hoogtepunt.

Terugkomend op de mogelijke komst van NYP: kan de buurt daar dan niks tegen doen? Het blijkt dat wanneer je als buurt bezorgd bent over stank, lawaai van bezorgbrommertjes, druk verkeer van afhalende pizzaliefhebbers of afval op de stoep, dat je dan van goeden huize moet komen om daar iets tegen te doen. In andere plaatsen is geprobeerd NYP daarop aan te pakken, maar die trekt een blik juristen open en die maken binnen de kortste keren gehakt van je argumenten.

Er is maar één legaal middel om het bedrijf weg te werken en de buurt te beschermen en dat is: geen pizza kopen. Maar ik denk niet dat de solidariteit met buurtbewoners en andere pizzabakkers groot genoeg is.