Jongeren zijn zielig. Ze hebben allemaal dyslexie, of slecht onderwijs gehad, ze zijn langdurig ziek geweest of de taal die op school wordt gesproken is niet hun eerste taal. En dan moet je als leraar niet zeuren over hun spelling en grammatica. Tenminste, dat vinden ze in Engeland.

De Universiteit van Hull heeft deze week haar docenten gevraagd spelfouten en grammaticale blunders over het hoofd te zien. Goed taalgebruik, zo stelt de universiteit, kan worden gezien als “homogeen, Noord-Europees, wit, mannelijk en elitair”. En dat belemmert bijvoorbeeld bruine, arme vrouwen van Afrikaanse afkomst in hun ontwikkeling.
Bovendien: Churchill was ook een slechte speller maar won wel de Nobelprijs voor Literatuur. En het Engels van Einstein was meer dan belabberd, maar hij werd wel een beroemde geleerde.

De University of the Arts in Londen deed er een schepje bovenop. Daar worden docenten gewaarschuwd om hun eigen ideeën over het ‘juiste Engels’ niet op te leggen aan studenten. Alsof The Oxford Dictionary een hobbyboekje van een paar ‘taalgekkies’ is.

Als dit overwaait naar Nederland duurt het niet lang meer of jeugdagent Irene Bijker van de politie Hardenberg hoeft nooit meer te schrijven over toetsenbordhelden. In weekblad De Toren schreef ze in een column over mensen die op sociale media de politie voor rotte vis uitmaken of anderszins anoniem laten zien dat oud-hoogleraar Maarten van Rossem gelijk had, toen hij zei dat het grootste deel van de bevolking niet al te snugger is.

Agente Bijker stoorde zich aan het getwitter zonder kennis van zaken, maar binnenkort hoeft dat niet meer want dan worden de berichten nog meer onleesbaar dan ze al zijn. Het stikt nu al van de spel- en grammaticafouten en als dat op school niet meer wordt geleerd (“iedereen mag zijn eigen ideeën hebben over wat juist taalgebruik is”) kunnen we elkaars berichten niet meer begrijpen. Dan moeten we maar overgaan op het gesproken woord, alleen is dat wat minder anoniem omdat je stemmen kunt herkennen. En voor je het weet gebruikt iedereen zijn eigen woorden, afkortingen of betekenissen. Babylon zal er niets bij zijn.

Hoe jeugdagent Bijker eruit ziet? Geen idee. De Toren is vernieuwd, zeggen ze (5 in plaats van 3 kolommen, maar hij lijkt helaas nog steeds niet op de prijswinnende opmaak van de ex-Dedemsvaartse Courant) en je mag aangeven wat je ervan vindt. Welnu: de foto’s van de columnisten moeten weer terugkomen. Van alle columnisten. Dan weet je wie tegen je ‘praat’. We hebben al genoeg anonieme toetsenbordhelden.