Is Hardenberg een christelijke gemeente? Als je kijkt naar het aantal raadsleden van christelijke partijen zou je dat wel denken, namelijk 17 van de 33. En bij die overige 16 zullen ook wel christenen zitten, maar die vinden dat het geloof geen basis is om politiek te bedrijven. Denk ik.

Woensdag concludeerde het RIVM dat negen van de tien coronabrandhaarden in christelijke gemeenten zijn. Daar kan Hardenberg niet toe behoren, want hier luisteren de kerken naar de wereldse overheid en zijn kerkdiensten alleen te volgen op YouTube en via Kerkdienstgemist.nl.

Als je die website bezoekt kom je nog wel eens interessante dingen tegen. Bijvoorbeeld dat ze in Heerlen elke dag eerst 20 minuten een Lauden houden, een ochtendgebed, en daarna een Heilige mis. Dat kwam in de jaren ‘50 nog vaak voor in katholiek Nederland maar is nu een uitzondering.

Maar terug naar Hardenberg. Het blijkt namelijk dat hier iets niet klopt. De coronacijfers lopen op. Als je die van woensdag bekijkt, zie je dat Hardenberg meer besmettingen telt dan bijvoorbeeld Almelo, Hengelo en Zwolle. Alleen Enschede en Deventer hebben nog meer. En ook de dagen daarna zat Hardenberg in de top-3. Er gaat dus iets fout, maar wat?
De scholen zijn gesloten, er zijn geen kerkdiensten, de winkels zijn dicht en de weekmarkt is vrijwel verdwenen. En naar de buren in Duitsland gaan was al afgeraden, maar is ook nog eens moeilijker gemaakt door de avondklok in de Grafschaft Bentheim.

Bij een bericht daarover van de gemeente stond een reactie van iemand die te beroerd was om zelf de coronacijfers van Hardenberg op te zoeken. En die daarom de gemeente maar een veeg uit de pan gaf.
“Gemeente Hardenberg, hoe zit het met de besmettingen in de gemeente. Als enigste gemeente in Overijssel wordt daar geen enkele openheid over gegeven.”
Wel kwekken op Facebook maar zelf geen poot uitsteken. Gelukkig zijn er dan behulpzame dorpsgenoten die aanwijzen waar je de gegevens met één klik kunt vinden.

Het geeft op kleine schaal wel aan waar het aan schort: aan zelfdiscipline, aan eigen verantwoordelijkheid. Misschien zorgen die negatieve eigenschappen wel voor de vele besmettingen in de gemeente Hardenberg.