“Heel bijzonder. De gemeente Hardenberg is misschien wel de hofleverancier van nieuwe Tweede Kamerleden. Maar liefst vijf kandidaten staan op de verschillende kieslijsten”, liet burgemeester Offinga begin deze week weten. Allemaal in de achterhoede, dat wel.

Geen van allen wist een plek te veroveren. Sterker nog, het bleken allemaal kandidaten van verliezers: GroenLinks, CDA, 50+ en (procentueel) de ChristenUnie.

Nog voor de Tweede Kamerverkiezingen zocht PvdA-fractievoorzitter Rein Jonkhans met een komische opmerking het nieuws. Hij stelde Mary Looman voor als beoogd opvolger van wethouder Gitta Luiten. Ze wordt hooguit 1 jaar wethouder, “want we willen de handen vrij hebben voor het geval de PvdA weer in een volgend college zitting kan nemen”, vertelde Jonkhans.
Hij doet er beter aan morgen, wat zeg ik: vandaag te starten met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 en tegelijkertijd de fusiebesprekingen te beginnen met GroenLinks en de SP, want anders wordt amper een zetel gehaald, laat staan een wethouderszetel.

Hoe die neergang is te verklaren? Geen idee. Je weet dat het aantal mensen dat een beroep op de voedselbank doet groeit, dat er meer armoede is dan we doorhebben, dat de zorg te duur is en de collectieve voorzieningen zijn afgekalfd. En toch is ‘links’ geen schim meer van wat het was. Misschien is er gebeurd wat Nijmegen laat zien, tot voor kort Havanna aan de Waal genoemd. De GroenLinkse studenten dachten dat anderen wel op hun partij zouden stemmen en kozen zelf voor D66, waarna ze verbaasd waren dat GroenLinks enorme klappen had gekregen.

Of het progressieve blok in navolging van D66 op zoek moet naar een blonde dame met een grote mond is maar de vraag. Landelijk werkte dat wel, maar in Hardenberg scoorde deze partij niet echt geweldig. Misschien dat ze hier meer houden van een boerin-met-volume, want BBB kwam binnen met stip: ruim 5% van de stemmen. Vanwege de inhoud van het programma zal het niet zijn, want als je alleen al de onderwijsparagraaf leest denk je dat je in de Sovjet-Unie van jaren ‘50 terecht bent gekomen.

Wie ook meteen met de gemeenteraadscampagne aan de slag moet is de VVD. Als ze hun kiezers nog een jaar kunnen vasthouden kan niemand meer om een VVD-wethouder heen en dus moeten ze al op zoek naar een geschikte kandidaat. Het leek er trouwens deze week even op dat de VVD de meeste stemmen zou trekken in Hardenberg, maar toen moesten de stemmen van maandag en dinsdag plus de briefstemmen nog geteld worden. Voornamelijk afkomstig van ouderen, de laatsten der confessionele Mohikanen en dus bleef het CDA nipt de grootste partij.

En 50+? Het lijkt mij verstandig dat de Hardenberger raadsleden Gijs Schuurman en Linda Verschuur alvast op zoek gaan naar een andere hobby. Zowel landelijk als lokaal geminimaliseerd. Zoveel ruzies als deze club heeft gekend overleeft geen enkele partij.