Raadslid Wiepie van der Veen van de ChristenUnie werd deze week op haar wenken bediend. Dinsdag vroeg ze aan het eind van de raadsvergadering in Hardenberg om wat meer aandacht voor jongeren in deze coronatijd en twee dagen laten had burgemeester Offinga al twee praatsessies met leerlingen van het voortgezet onderwijs achter de rug, over hoe zij deze tijd beleven, wat ze missen en wat ze het liefst zouden doen. Je had het een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden, maar wat jongeren het liefst doen is: naar school gaan.

En natuurlijk niet voor dat lesje wiskunde, Frans of geschiedenis, maar voor de sociale contacten. Het kabinet heeft dat ook begrepen en probeert jongeren wat meer ruimte te geven. Letterlijk, want ze mogen samenkomen in buurthuizen, sporthallen en bibliotheken. Niet om te lezen of te sporten maar om te kletsen en te giebelen. Op anderhalve meter afstand, dat wel.

Wie zou dat nou bedacht hebben? Iemand zonder kinderen? Of met alleen maar volwassen kinderen? Misschien iemand die z’n hele leven niet verder is gekomen dan de Randstad? Want zoiets is echt prehistorisch. In elk geval in onze regio. Jongeren komen niet samen in sporthallen, buurthuizen of bibliotheken, die zoeken elkaar op in keten. En kletsen en giebelen op anderhalve meter afstand is natuurlijk helemaal van de zotte. Wat echt helpt is de scholen opengooien. Scholen voor voortgezet onderwijs in de regio krijgen dagelijks zo’n 40% van de leerlingen over de vloer: examenleerlingen, leerlingen voor praktijkvakken en leerlingen die beter niet thuis kunnen zitten. Zonder problemen, zonder besmettingen. Met een beetje moeite en wat slimme oplossingen is het best mogelijk dat iedereen weer naar school gaat. Al is het dan ook in deeltijd.

Deze week was ook nieuws dat onverwacht de meest vrouwvriendelijke wethouder van Hardenberg opstapt. Niet om politieke redenen, maar er kwam gewoon een nog leukere baan voorbij. Ze houdt zich volgende maand nog even bezig met de verkiezing Vrouw van het Jaar en dan zit het er zo’n beetje op. Het vervolg is BMC, een adviesbureau voor overheid en andere publieke sectoren. Hopelijk weten ze wat ze in huis halen, want vrouwen hebben geen rem op hun spreektijd. “Vergaderingen met vrouwen slepen zich voort, omdat vrouwelijke bestuursleden te veel praten”, zei de Japanse voorzitter van het Olympisch Comité. Seksistisch, discriminerend, was het officiële commentaar, terwijl 99% van de mannen vindt dat hij groot gelijk heeft. Maar vrouwen vormen zo’n belangrijke macht tegenwoordig dat de beste man wel moest opstappen.

Vrouwen beklommen deze week ook de barricaden om het woord hij in de nieuwste Bijbelvertaling. Of eigenlijk het woord Hij. Je moet wel heel diep in de materie duiken om te kunnen begrijpen waarom het gebruik van de hoofdletter “een klap in het gezicht is van vrouwen”. Of waarom het dat niet is, zoals het Nederlands Bijbelgenootschap vindt. “God is niet mannelijk of vrouwelijk. Hij staat niet voor mannelijk, maar accentueert dat God van een andere categorie is”, zegt het NBG. In wielertermen: de buitencategorie. De vrouwen kunnen hoog of laag springen, de hoofdletter blijft staan. Ze krijgen dus niet in alles hun zin. Nog niet.