Een vrouw die actief is met zaken die als typisch vrouwelijk worden gezien (zorg, hulp aan zwakkeren) is maandag 8 maart verkozen tot Vrouw van het Jaar van de gemeente Hardenberg.

Aan de ene kant verwonderlijk, omdat er ook vrouwen waren genomineerd die geen binding hebben met kerk, asielzoekers of sociaal zwakkeren, maar die zich staande houden in een mannenwereld omdat ze goed zijn en durf hebben. Een voorbeeld voor andere vrouwen, die hun talenten willen ontwikkelen en hun droom willen najagen.
Aan de andere kant niet verwonderlijk, omdat de organisatie deels in handen was van vrouwen die een sterke binding hebben met godsdienst, vluchtelingen en minder bedeelden.

De vertrekkende wethouder Gitta Luiten was ook aanwezig bij het evenement waar de winnares werd bekendgemaakt, een live-uitzending vanuit een leeg theater De Voorveghter.
Zij wees er nog eens op dat alles staat of valt met onderwijs en dat meisjes daarbij nog steeds op achterstand worden gezet, omdat ze volgens hun ouders/gezin/familie toch geen studie nodig hebben.

Dat is misschien het geval bij niet-westerse ‘nieuwe Nederlanders’, maar voor anderen is dit grotendeels een achterhaald verhaal. Onder de jongere generaties is het aandeel hbo- en wo-gediplomeerden onder vrouwen groter dan onder mannen. En dat verschil is nogal fors. Het is dus een kwestie van tijd of bedrijven en politieke partijen moeten wel meer vrouwen aanstellen, omdat ze gewoon de intellectuele meerderheid vormen en de mannen hebben overvleugeld.

Weet u trouwens wat elk jaar op 8 maart een populaire zoekzin is op Google? “Wanneer is het Internationale Mannendag.”
Grappenmakers zeggen dan van 9 t/m 7 maart, maar hij bestaat echt, namelijk 19 november. Dat er weinig van is te merken komt volgens vrouwen omdat mannen er geen behoefte aan hebben, dat ze niet de saamhorigheid kunnen opbrengen om er iets van te maken of – en dat kon wel eens de belangrijkste reden zijn – omdat ze wachten totdat vrouwen het voor hen regelen.