“Dat is de C van het CDA”, vertelde fractievoorzitter Piet-Cees van der Wel in december toen gestemd werd over de vraag of het AZC Hardenberg nog vijf jaar mag blijven.

Hij was er trots op dat Hardenberg met zijn 60.000 inwoners maar liefst 700 asielzoekers herbergt en Rotterdam, tien keer zo groot, ‘slechts’ 600.
Verrassend was het wel dat hij meestemde met het amendement van VVD’er Bert Gelling, die alle asielzoekers uit veilige landen wil wegwerken. Of ze nou vervolgde christenen uit Turkije zijn, bedreigde homo’s uit Marokko of als oppositielid op een dodenlijst staan in Egypte, dat maakt Gelling niks uit: wegwezen dat volk.

Deze week bleek wat hier vijf weken geleden al is geschreven: het COA zal zijn billen afvegen met de plannen van Gelling en Van der Wel, omdat ze niet werkbaar zijn. In de eerste plaats, schreef de COA-chef, omdat het wettelijk niet mag en in de tweede plaats omdat het COA zo niet wil werken. Er zijn namelijk mensen uit veilige landen die wél een verblijfsvergunning mogen hebben. De beide Hardenbergse politici geloven trouwens niet zomaar wat de COA-chef zegt. Volgens de Stentor gaan ze wel even in Den Haag navragen of je echt niet mag selecteren op nationaliteit.

B&W hebben beide recalcitrante belhamels een handreiking geboden, door het COA te vragen of deze instelling zo snel mogelijk de asielzoekers wil wegwerken die overlast geven (voor de VVD’ers) en daarnaast te vragen of vooral gezinnen met kinderen in Hardenberg geplaatst kunnen worden (voor de CDA’ers).

Dinsdag 12 januari moet het CDA laten zien wat de C echt waard is, want van de VVD kunnen de asielzoekers geen heil verwachten. De handreiking van B&W is Bert Gelling namelijk al in december geboden, maar toen vond hij dat niet stoer genoeg. Mocht een raadsmeerderheid tóch weigeren het amendement aan te passen, dan zal het asielzoekerscentrum dit jaar nog verdwijnen uit Hardenberg, tegen de zin van een meerderheid van de inwoners. Het COA heeft namelijk laten weten dat ingaan op de eisen van VVD en CDA geen optie is.