B&W van Hardenberg moeten zich straks weer in alle bochten wringen om de raadsleden van 50Plus op een beleefde manier duidelijk te maken, dat fractievoorzitter Gijs Schuurman verkeerde vragen heeft gesteld. Wat zeg ik, hij had helemaal geen vragen moeten stellen.

Volgens artikel 155 van de gemeentewet mogen raadsleden schriftelijke vragen stellen, maar die zijn eigenlijk bedoeld om actuele zaken aan de orde te stellen. Niet om een wensenlijstje af te werken. Schuurman deed dat toch. Hij had gemerkt dat op begraafplaats De Larikshof bij Hardenberg een troostboom staat waar ouders een vlinder kunnen plaatsen, ter nagedachtenis aan hun kind dat voor de 24e week zwangerschap is overleden. 50Plus vindt dat zo’n boom in elke kern van de gemeente moet komen, waar een begraafplaats is.

Op zich niks mis mee, sympathieke gedachte. Alleen wil Schuurman van B&W weten of die daar even voor willen zorgen, wanneer dat voor elkaar komt en als ze dat niet willen waarom dan niet. Tja, op die manier kun je alles wel vragen aan het college.

“Ik vind dat er een verhard pad moet komen over de dijk van Baalder naar Hardenberg-centrum. Dan hoeven oppas-grootouders met kinderwagens niet meer een eind om te lopen of over een hobbelpad te stuiteren. Kunnen B&W daar even voor zorgen? Zeg ook even hoe lang het duurt voor het klaar is en als jullie dat niet willen doen, leg dan maar uit waarom niet.”
Zeg nou zelf, is toch ook een sympathieke vraag. Maar daarvoor is het systeem van schriftelijke vragen stellen niet bedoeld.

Hoe het dan had gemoeten? Schuurman had een initiatiefvoorstel moeten maken. Op die manier kan een raadslid een eigen voorstel op de raadsagenda krijgen. Het CDA heeft dat gedaan met het Jeugdlintje en had dat bijna gedaan met het voorstel voor een Jeugdburgemeester. Dat stond deze maand op de agenda, is er weer vanaf gehaald maar zal wel weer tevoorschijn komen als de nieuwe burgemeester van Hardenberg is geïnstalleerd.

Hoe lang zit 50Plus nou in de raad? Nog maar twee jaar, dus je kunt ze het niet kwalijk nemen dat ze nog niet alle regels, afspraken en mogelijkheden kennen. Maar het wordt zo langzamerhand wel tijd om het Zakboek voor Raadsleden eens uit de kast te halen.