De Eltem Modeshow

Het moet net na de Tweede Wereldoorlog zijn begonnen, de Eltem Modeshow. In 1962 vertelde H. Brilman van Eltem Almelo (rechts op de foto, met sigaret tussen de vingers) in zaal Potgiesser dat de show voor de 17e keer werd gehouden. Dat was best vaak en misschien de reden dat de zaal maar matig was gevuld. Die halve zaal was jammer voor de plaatselijke muziekverenigingen Kunst Na Arbeid en Hallelujah, want zij zouden de positieve baten van de show ontvangen. De thuisblijvers zouden wat missen, vertelde Brilman, want het zou een prachtige show worden.

De modeshow werd uitgevoerd door 9 modinettes van de Eltem, die eigengemaakte kleding toonden, allemaal gemaakt in hun vrije tijd. Hoe dat in zijn werk ging? Volgens de journalist van Het Noord-Oosten als volgt:

“Zelfbewust stapte Agnes het smalle plankier op, begluurd door tientallen bewonderende toeschouwers, die met jaloerse blikken naar de echte zijden jurk keken. Vol trots draaide ze als een pauw heen en weer, maakte voor de directie nog een lichte reverence en ging toen weer terug naar waar ze gekomen was, na eerst nog een gul applaus in ontvangst te hebben genomen.”

Brilman had niet te hard gepocht over de kwaliteiten van de dames, vond zijn collega, de journalist van het Salland’s Volksblad.
“Het was bijzonder mooi, wat de amateur-mannequins showden. Er waren eenvoudige kledingstukken bij: toch sierlijk, elegant en met smaak vervaardigd. We zagen ook mantels, prachtig van ontwerp, stof en afwerking. Er was bonte verscheidenheid: schortjes, zomerkleding, mantels en jurken, tot fraaie avondjaponnen toe die met gratie werden getoond. De negen mannequins oogstten bij hun laatste wandeling over de verhoging een daverend applaus, dat wel verdiend was”, vond de verslaggever.