Eenkolommers

Voordat het sociaal medium Twitter bestond werden de kleine nieuwsberichtjes in de krant geplaatst. Vaak aan de rechter of linker pagina onder elkaar. Dat gebeurt overigens nog wel in landelijke en regionale dagbladen. Een paalbericht of eenkolommer worden ze genoemd.

Volgens de Belgische Standaard is een goede eenkolommer schrijven niet gemakkelijk, omdat in zeer weinig woorden alle informatie moet staan die de lezer nodig heeft om het nieuws te begrijpen. Lezers zijn trouwens gek op deze kleine berichtjes. Dat is nu zo, dat was vroeger zo. En als het over ongevallen en brand gaat of als er met een bekende dorpsbewoner iets is gebeurd, is het helemaal mooi

In een willekeurig exemplaar van een lokaal weekblad uit 1951 is bijvoorbeeld te lezen dat een zoontje van de familie Zandman in Brucht bij het voetballen zodanig een bal tegen een duim kreeg, dat deze uit het lid werd gerukt. Onder hoede van de meester ging de knaap naar de dokter, die de duim weer op de goede plaats bracht.

In Hardenberg werd een dochtertje van de familie Dommerholt op haar fiets aangereden door een zware melkwagen. Met enkele schrammen en kneuzingen kwam het kind er nog goed vanaf. Volgens ooggetuigen had het meisje geen schuld. De fiets was totaal vernield.

Dat niet iedereen de zwemkunst machtig was blijkt wel uit de vele verdrinken van kinderen die het nieuws haalden. Soms liep het echter ook goed af. Een dochtertje van de familie Akkerman kwam in een sloot terecht in de buurt van de ouderlijke woning. De spoorarbeider Piek wist het kind gelukkig nog bijtijds te redden. Het had reeds enige tijd in het water gelegen.

In Beerzerveld werd mejuffrouw Evenhuis uit Groningen benoemd aan de Gereformeerde school. Mejuffrouw Gr. Kampman uit Heemse werd benoemd tot lerares aan de christelijke huishoudschool in Dedemsvaart.

Toen de heer Geertjes op straat voor spelende jongens wilde uitwijken, kwam hij zo ongelukkig te vallen, dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Klaas Jongsma was onderwijzer, eerst in Heemse en later in Hardenberg, maar meer nog was hij dé lokale amateurhistoricus en als zodanig een Bekende Hardenberger. Betrokken bij de opgravingen in Baalder, medeoprichter van de stichting Oudheidkamer en schrijver van veel historische bijdragen over Hardenberg en omgeving. Verder dirigent van het fanfarekorps Halleluja en bestuurslid van diverse verenigingen. In 1951 was hij al een paar jaar met pensioen toen zijn naam in de krant werd vermeld. Hij stond met zijn rijwiel voor de zaak van kapper Eikendal in de Fortuinstraat, toen er een grote vrachtwagen aan kwam rijden die de fiets greep en zwaar beschadigde. Ook het reclamebord van Eikendal werd geraakt en kletterde naar beneden. De heer Jongsma kwam met de schrik vrij. De auto reed door.

Op een bromfiets rijden is niet iets dat je zomaar onder de knie hebt. Janna Beens, de echtgenote van manufacturier Engbert Nijhuis uit Lutten, wilde op een zondagmiddag ook wel eens proberen of ze kon brommerrijden. Weggaan lukte nog wel, maar terugkomen niet. Ze bleef zo lang weg dat de familie ongerust begon te worden. Na enige tijd kwam eierhandelaar H. met zijn auto aanrijden, die de jonge vrouw thuisbracht. Ze had bewusteloos op de Modderwijk gelegen (tegenwoordig de Jachthuisweg) en had bij haar val diverse vrij ernstige wonden opgelopen, maar wist zich niet te herinneren wat er gebeurd was. Ze moest nog enige tijd rust nemen.

De emigratie nam in de jaren ’50 een grote vlucht. In die krant uit 1951 stond dat het gezin van bakker Van Delden uit Bergentheim naar Canada zou vertrekken, evenals het gezin van A. Hulleman. In Lutten was het bakker Karperien die naar Canada vertrok. Zijn bakkerij en winkel had hij verkocht aan Luttenaar J. van Faasen, wiens zoon de zaak zou voortzetten. Ook het pas getrouwde echtpaar Ten Brinke-Polman zocht het heil in Canada, net als de familie Jacob Oostenbrink uit Heemse, op een dochter na die haar studie in Nederland wilde afronden. De manufacturenzaak werd verhuurd.

We zouden kunnen afsluiten met een eenkolommer over een 1-jarig kind in Bergentheim dat is verdronken, afkomstig uit een gezin dat twee jaar eerder in dezelfde sloot langs hun boerderij ook al een kind had verloren, maar een paar ongevallen uit de gemeente Ommen noemen kan ook: in Witharen heeft de heer J. Noeverman zich bij het hout kappen zodanig met de bijl in zijn been geslagen, dat geneeskundige hulp moest worden ingeroepen. En bij een bouwwerk in Beerze is de heer H.J. Makkinga van een stijger gevallen (bedoeld werd: steiger) waarbij hij zijn enkel brak. Hij werd vervoerd naar het ziekenhuis.